Gezondheid

Noten zijn erg goed voor je. Hoewel ze meestal veel vet bevatten, is het wel gezond vet. Het zijn ook goede bronnen van vezels en eiwitten. Uit vele onderzoeken blijkt dat noten een aantal gunstige effecten hebben op de gezondheid, vooral als het gaat om het verminderen van risicofactoren voor hartziektes.

Welke noten zijn gezond?

Gezondheidsvoordelen van noten

Over het algemeen zijn noten een goede bron van vetten, vezels en eiwitten. Het grootste deel van het vet in noten is enkelvoudig onverzadigd vet, en daarnaast bevatten ze omega 6- en omega 3-vetten, die meervoudig onverzadigd zijn. Ze bevatten echter ook wat verzadigd vet. Verder zitten er vitamines in en mineralen, waaronder magnesium en vitamine E. Er is veel onderzoek gedaan naar de gunstige effecten van meer noten eten.

De bevinding uit een meta-analyse van 33 studies was, dat een dieet met veel noten geen significant effect heeft op gewichtsverlies of -toename (1). Maar ondanks het geringe effect op het gewicht, blijkt wel uit onderzoek dat mensen die noten eten langer leven dan degenen die dat niet doen. Dit zou te danken kunnen zijn aan het feit dat noten kunnen helpen bij het voorkomen van sommige chronische ziektes (2345). Noten kunnen bijvoorbeeld de risicofactoren voor het metabool syndroom verlagen, zoals hoge bloeddruk en hoog cholesterol (6789).

Uit een studie met meer dan 1200 deelnemers bleek bijvoorbeeld dat het Mediterrane dieet, samen met 30 gram noten per dag, het ontstaan van het metabool syndroom meer tegenhield dan een vetarm dieet of een Mediterraan dieet met olijfolie (10). Verder kunnen noten wellicht ook het risico op andere chronische ziektes verminderen. Noten eten kan bijvoorbeeld het bloedsuikergehalte verbeteren en zelfs het risico op bepaalde soorten kanker verlagen (1112).